Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Όχι στη δίωξη της Ευγενίας Λυλάκου



   Δεν αρκεί που απολύθηκε διότι διεκδικούσε τα δικαιώματά της και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, δεν αρκεί που κατηγορείται από τον εργοδότη που την απέλυσε ως ηθική αυτουργός σε συκοφαντική δυσφήμιση, τώρα ο εργοδότης της κάνει και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας να κατασχεθεί το σπίτι της προκειμένου να μπορεί να τον... πληρώσει όταν τα δικαστήρια τον δικαιώσουν!!! 

    Ο λόγος για την Ευγενία Λυλάκου, εργάτρια στο βιβλιοδετείο του Β. Κυπραίου στο Περιστέρι, συνδικαλίστρια στον κλάδο της και μέλος της Ταξικής Πορείας, η οποία στις 27 Φεβρουαρίου βρίσκεται αντιμέτωπη με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του πρώην εργοδότη της.

   Η Ευγενία Λυλάκου στα έξι χρόνια που εργαζόταν στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν σταμάτησε να διεκδικεί όσα δικαιούνταν. Ωστόσο, από το 2007 και μετά τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν άλλη τροπή καθώς ο εργοδότης τηρούσε απέναντί της μια στάση ιδιαίτερα προκλητική. Γι’αυτό και η εργαζόμενη άρχισε να καταφεύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας, άλλοτε για την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης, άλλοτε για καθυστέρηση πληρωμής του δώρου του Πάσχα, μέχρι και για προσπάθεια απόλυσής της ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια λόγω επιπλοκής στην εγκυμοσύνη της. 


   Αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών της εργαζόμενης ήταν το Νοέμβρη του 2010 να λάβει εξώδικη προειδοποίηση απόλυσης για τις 29 Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς, λόγω «ανάρμοστης συμπεριφοράς», όπως χαρακτήρισε η εργοδοσία την υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων της.

   Έτσι, η εργαζόμενη κατέφυγε για μια ακόμη φορά στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλλοντας την μεθόδευση της επιχείρησης. Καταγγελία για τη μεθόδευση της επιχείρησης εξέδωσε και η Ταξική Πορεία καλώντας σε μαζική συμπαράσταση κατά την τριμερή συνάντηση που ορίστηκε για τις 24 Νοέμβρη του 2010, η οποία όμως δεν απέτρεψε την απόλυση. Ωστόσο, η καταγγελία της Ταξικής Πορείας και η δημοσιοποίησή της αποτέλεσε για τον εργοδότη μια ακόμη αφορμή προκειμένου να περάσει σε νέα αντεπίθεση, απαντώντας στην αγωγή που κατέθεσε η Ευγενία ενάντια στην απόλυσή της και κατηγορώντας την για ηθική αυτουργία σε συκοφαντική δυσφήμιση.

   Αυτή η προκλητική τακτική της εταιρείας δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη! Η δικαστική δίωξη της Ευγενίας αποτελεί ουσιαστικά δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης, που γίνεται ακόμη πιο προκλητική όταν αρνείται το δικαίωμα μιας εργατικής συλλογικότητας να αναδείξει και να καταγγείλει το γεγονός, αλλά και το δικαίωμα ενός εργαζόμενου να καταγγέλλει τα όσα συμβαίνουν στο χώρο εργασίας τους. Είναι και αυτό μια απόδειξη ότι η εργοδοσία θεωρεί τους εργαζόμενους κτήμα της, οι
οποίοι πρέπει να δέχονται αδιαμαρτύρητα την κάθε είδους αυθαιρεσία. 

   Την αλληλεγγύη τους στην Ευγενία Λυλάκου έχουν εκφράσει με ψηφίσματά τους σωματεία και συλλογικότητες.